Hem > Innovationer > Årets svensk är en innovatör

Årets svensk är en innovatör

I söndagens Svenska Dagbladet skriver krönikören PJ Anders Linder så här om sin vision för årets svensk 2010:

Hon är innovatör. Hon vill förbättra och kan omsätta idéer i praktiken. Hon ersätter det medelmåttiga med det förstklassiga och annorlunda. Hon höjer produktiviteten, skapar nya marknader och möjligheter att rekrytera. När nyanställningarna kommer igång under 2010 är det hennes och hennes kollegers förtjänst.

Ingen blir gladare än jag om detta blir sanning vid årets slut, men tyvärr tror jag att vi har några år av stora förändringar kvar innan vi nått så långt. Först måste villkoren för våra innovatörer förbättras, och då menar jag alla innovatörer, inte bara de som ingår i forskarlag vid universiteten. Jag och mina kollegor möter dagligen oerhört innovativa privatpersoner och småföretagare som har bra idéer för att utveckla och förbättra vårt samhälle, men det stöd vi kan ge dem är minimalt. Goda råd och tips samt några tusenlappar som hjälp för att ta fram en prototyp eller göra en första marknadsundersökning kan vi stötta med men sedan handlar det om att använda egna pengar eller låna upp medel vilket avskräcker många från att gå vidare med sina idéer.

Det är tyvärr så att för privatpersonen är risken med att utveckla en innovation stor och belöningen ofta både liten och avlägsen. Eftersom det är valår i år passar jag därför på att önska mig en bättre fördelning av de medel som samhället stöttar innovationer med, en omfördelning mellan forskning och ”vardags-innovatörer” om man så vill, så att vi får möjlighet att hjälpa fler innovationer bli verklighet under kommande år – vilket parti vill och vågar driva den frågan?

Annonser
Kategorier:Innovationer Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: