Hem > Innovationer > Att tolka patent

Att tolka patent

Efter en lyckad sökning efter patent som riskerar att beröra din idé och dess tekniska lösning sitter du antagligen med en hel hög av dokument med olika vikt för hur du ska gå vidare med din idé. För att du ska ha nytta av informationen behöver du tolka patenten. Här följer några tips om hur du tar dig igenom en patenttext utan att egentligen läsa speciellt mycket.

Börja med att titta på patentets bilder, om bilderna påminner om din idé och din tekniska lösning läser du sammanfattningen. Om även sammanfattningen verkar lik din idé tittar du på patentkraven som är den del av patentet som beskriver vilket område som omfattas av skyddet och vad som ligger utanför.

Ett annat förslag för att snabbt kunna avgöra hur stort hot patentet är för din tekniska lösning är att titta på patentets allra första sida. Där kan du läsa ut vilket datum patentet beviljades samt i vilka länder patentet är giltigt. Där kan du också ibland utläsa företaget som ligger bakom patentet vilket kan vara viktig information om det visar sig vara en av dina konkurrenter. För att du ska vara begränsad av patentet krävs att patentet är giltigt i tid (ett patent är giltigt i max 20 år förutsatt att patentavgiften betalas) samt att det är giltigt i det land eller de länder där du tänker dig att din produkt ska tillverkas, marknadsföras och/eller säljas.

De patent som du kan räkna bort t.ex. på grund av att kraven inte omfattar din teknik eller att de är för gamla eller endast giltiga i för dig ointressanta länder kan du använda som inspiration för din fortsatta utveckling. Hittar du ett patent som verkar ligga i vägen blir det din utmaning att tänka ytterligare nytt, kanske finns det en väg runt.

Om du vill söka ett eget patent på din idé måste tekniken vara helt ny och får inte finnas beskrivet i något tidigare patent oavsett hur gammalt patentet är eller i vilka land det gäller.

Bilden visar Iphones orginalpatent från 2006 och är hämtad från www.unwiredview.com

Lycka till!

Annonser
Kategorier:Innovationer Taggar:,
 1. 25 mars, 2010 kl. 04:27

  Jättebra beskrivning på hur du kan tolka en patentskrift. Vill du veta mer om detta eller vad som ingår i de olika delarna i en patentansökan ska du läsa PRVs ”Så söker du patent”,http://www.prv.se/upload/dokument/Patent/broschyrer/Sa_soker_du_patent.pdf
  /Christina Nordström, PRV

  • 26 mars, 2010 kl. 08:01

   PRVs skrifter är jättebra, informativa och lättlästa – rekommenderas till alla som vill veta mer om olika former av skydd. Om jag förstått dina kollegor rätt kommer vi dessutom att kostnadsfritt kunna söka svenska patent i en ny databas från er till hösten, låter ju utmärkt!

 2. 26 mars, 2010 kl. 08:27

  Det stämmer. Svensk Patentdatabas kommer att lanseras efter sommaren. Det blir kostnadsfritt att söka. Har du förresten sett vår nylanserade blogg PRVbloggen, http://prvbloggen.se ?

 1. 9 april, 2010 kl. 07:51
 2. 31 maj, 2010 kl. 10:00

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: