Hem > Innovationer > Nätverket ALMI i Vård och Omsorg

Nätverket ALMI i Vård och Omsorg

Inom Almi finns ett nationellt nätverk som har god kontakt med landsting, kommuner och andra aktörer som hjälper till med frågor som gäller medicinteknisk produktutveckling. Det kan till exempel röra sig om kontakter med Läkemedelsverket i frågor som rör regelverk och CE-märkning. Genom kontakterna kan en idébärare få möjlighet att kliniskt testa eller låta vårdpersonal uttala sig om sin idé.

Tillgången till bra och säkra produkter är idag en förutsättning för dagens vård och omsorg. Medicintekniska produkter är betydelsefulla och är direkt avgörande för diagnostik och behandling. Det är även viktigt ur ett samhällsperspektiv att vi effektiviserar och förbättrar för i första hand patienter och personal.

Att utveckla idéer till produkter som ska användas och säljas inom vård och omsorg i Europa skiljer sig ofta mot traditionell produktutveckling. Hänsyn ska tas till vissa tekniska lösningar och medicinska risker vilket ofta kräver specifika kunskaper. Ett exempel kan vara hygienkrav då en konstruktion ska göras, ett annat är att anpassa material för användning i vissa lokaler. Regelverk och lagar reglerar hur arbetet ska ske samtidigt som hänsyn måste tas till lagen om offentlig upphandling då produkten ska kommersialiseras.

Nätverket ALMI i Vård och omsorg består av flera Almibolag, några landsting och kommuner, tillsammans ett 20-tal diplomerade rådgivare som samarbetar för att ge stöd till den som har en produktidé relaterad till vård och omsorg. Stödet kan bland annat bestå av rådgivning och coachning från första tanke till testning av en prototyp och vidare till lansering. Det kan också vara hjälp med att hitta allt från experter som kan hjälpa till med bedömning i olika skeden till företag som kan konstruera och tillverka prototyper och senare färdiga produkter. Målet är att fler innovativa idéer inom vård och omsorg ska kommersialiseras framgångsrikt!

Har du som privatperson eller företagare en bra idé som du tror kan göra nytta inom vård och omsorg, hör av dig till ditt lokala ALMI bolag..

Annonser
Kategorier:Innovationer
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: